Kimolos

Alltså lilla fina ön Kimolos med sina knappt 800 bofasta invånare tog mig med storm sommaren- 22, jaa oss båda faktiskt! Tidigare har vi bara varit här på dagstur när vi bodde på grannön Milos!!🧿 (blev inte jätteimpad då)  & även om ön är liten krävs det några dagar och ett fordon för att ta sig runt lite & det är precis vad vi tänkt dom dagarna vi har här!!!

Vi har alltså precis lämnat Naxos bakom oss & vinkat hej då till barnbarnen med föräldrar. Vad vi inte räknat med va att vi var tvungna att ta en omväg om Santorini för att kunna komma på båten till Kimolos….(tidtabellen var helt enkelt inte intakt med den vi kollat på🙈nåja detta är 1a gången någonsin som vi råkat ut för nåt liknande) Som tur var så löste det sig ju…..

Vi blir upphämtade av världens gulligaste värdinna ”Mina” och har hyrt ett urgulligt boende via airbnb & här https://abnb.me/sEbm4ErjHyb bodde vi!! Pyttelitet men jättefräscht precis ovanför lilla fiskehamnen ”Goupa”. Och det tog 10 min att promenera in till Choran. Oerhört fridfullt & lantligt läge, att vakna till tuppar som gal & getter som bräker är som balsam för själen.

Dessvärre fortsätter min röst att vara heeelt borta hela vår Kimolos vistelse!!😭Om ni läst tidigare inlägg så vet ni, annars hittar ni förklaringen här 👉Naxos med barnbarn När vi anlände fixade vår otroligt gulliga värd nåt äckligt jag skulle gurgla i 3ggr (& jag gör som jag blir tillsagd😉) men nej då, ingen röst….

Räcker väl o titta på dessa 2 bilder 👆👇så förstår man vilken liten pärla Kimolos faktiskt är!! Detta är hamnen o hamn’stranden, alltså det första man möts av när man kommer iland!!!🇬🇷💙

Bara lilla hamnen ”Goupa” är urcharmig och helt ok för några svalkande dopp….👇

Bara att få vistas här….sitta o lyssna på havet & titta på dom små färgglada båthusen är milt uttryckt WOOW WOOOOW WOOOOW!!!💙💙💙💙💙💙💙

Klippformationen här på vänster sida 👇tror jag kallas elefanten…

Nåväl vi lyckades första morgon på ön promenera ner till stora hamnen & knipa den alldra alldra sista vespan som fanns 150cc😁körkort för MC kollas noga….men när det kom till hjälmar fanns där inga kvar = inga poliser på ön och kör sakta blev ledorden från uthyraren🙈 🙄Den där saken på 2 hjul blir oftast en väldigt kär vän på öarna för oss…..den gör det så mkt lättare o upptäcka lite mer & lite längre bort….

Vi gillar ju att vandra oxå men har dom sista åren tyckt att det varit lite fööör varmt för den aktiviteten då vi alltid måste resa efter midsommar och i Juli månad pga av makens jobb…..dock hade jag oavsett väder proppsat på att jag verkligen ”villhövde” den här vandringen.

Kimolos enda sevärdhet & det är typ en stenformation som ser ut som en svamp……Kallas oxå ”The Mushroom”!!

Skiadi som den heter/kallas betyder skugga på grekiska, förmodligen för att det inte fanns nån annan skugga överhuvudtaget på ett väldigt långt avstånd…….finns fler rörliga händelser från den vandringen på mitt Instagramkonto 👉https://www.instagram.com/nennessons/?hl=sv under/i runda ringarna överst på sidan med namnet Kimolos!!!

& det blev 8000 steg i flippflopp med tistlar o rullgrus!!!🙈

Å så kommer vi då till själva Choran (huvudbyn) på ön…..superlativen räcker inte riktigt till faktiskt!!!💙💙💙Choran är byggd liksom på en kulle med utsikt över havet på flera ställen & det är här dom flesta invånarna på ön bor!! Strax innan man kommer fram finns en allmän o gratis parkering på höger sida!!

Sen är det bara o börja traska bland alla otaliga gränder, den ena charmigare än andra….här finns några traditionella caféer- några tavernor- ett bageri – ….

…..här finns ganska många kyrkor i varierande storlekar….

……& jag…😍👇tysta madame utan tillstymmelse av röst🙈

…..för oss kändes Kimolos inte alls tillrättalagt för turister & såå väääldigt grekiskt🇬🇷💙🧿💙🇬🇷(det enda tillrättalagda i så fall var stranden Prassa)

……ett par souvenir butiker…..

…..en läkarmottagning….👇

…..ett torg som sig bör….😉👇

….en glass & fika bar….👇

…..lite smala gator…..😊

…..världens sötaste lilla bibliotek…..

En av kvällarna åt vi på tavernan Καλή Καρδιά!!! (Kali Kardia betyder bra hjärta & maten var sannerligen lagat med ett sånt❤️) Rekommenderar starkt denna lilla pärla till taverna om ni åker till Kimolos!!!👇Ett ställe som är såååå grekiskt det kan bli……titta på gubbarna till höger i bild💙dom satt där hela kvällen & vaaaarje kväll vi gick förbi!!!🇬🇷🧿🇬🇷 OBS!!! Ju mer folk det kom under kvällen ju mer möbler plockades det fram = typ finns det hjärterum så finns det stjärterum!!😍

……ingången till Kastro i Choran👇👇👇…..tydligen är det ovanligt på dom flesta öar att man fortfarande bor i Kastro, undantaget öarna AntiParos- Folegandros- Kimolos & Sifnos har vi fått till oss iaf!!!🧿

….i Kastro på kvällen…..👇

Å sist men inte minst stranden Prassa som ligger drygt 5km från Choran…..stranden ligger ganska skyddat så ska sällan gå vågor här & havet är magiskt kristallklart.

Här finns nog det gulligaste strand bibliotek jag någonsin sett👇ska tilläggas att detta är hittills det enda jag sett…..😉

Stranden är organiserad och det finns solstolar o parasoll att hyra samt en strandbar med lättare förtäring!!

Men trots detta finns det gott om plats för den som hellre ligger i skuggan direkt på sanden under ett tamariskträd!!

Efter några dagar är det så dags att ta farväl av min nyfunna förälskelse Kimolos💙woow vilken ”bonnig” – charmig – lugn o gullig ö. Hit kommer jag återkomma. Lättast tar du dig hit från lilla hamnbyn Pollonia på ön Milos & båtresan tar ca 20min.

Mina 3 måsten på Kimolos blir….

1. Ät på tavernan Kali Kardia

2. Goupa💙

3. & bara vara….lyssna på tuppar som galer – getter som bräker – känn in dofterna av örter & hela känslan av att få vistas på en heeeelt magisk ö.

Tack till alla er som orkat läsa ända hit!!!🙏🙏🙏Nästa inlägg kommer handla om ön Sifnos……kommer min röst tillbaka där tro??🤔

(Ps….ett sommar hus jag drömmer om på Kimolos. Ds)

👇👇👇👇👇👇

7 reaktioner till “Kimolos

 1. Så fint skrivet. Vi var där 2019,helt underbart. Vi bodde uppe i chora och hade en fantastisk utsikt från vårt boende.
  Sifnos väntar på oss i maj, juni, juli för jag tror 40:e gången 🥰

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack för fin feedback!!!🙏😍🙏Ja, jag blev heeelt förälskad i denna lilla pärla!!!🧿Ååå…då måste ni verkligen älska Sifnos om ni ska vara där i 3mån….!!!!💙Ha en superbäst semester när det väl e dax!!!!🇬🇷(mitt nästa inlägg kommer att handla om just Sifnos😉)

   Gilla

 2. Tack för din berättelse! Vi har varit på milos säkert 35 ggr och precis som du tagit endagarstur till kimolos. Inte imponerad alls. I år fick jag lite feeling och bokade elephant boat house 2 nätter. Funderar dock på om ytterligare nätter ska vara på kimolos eller vara på milos förutom den veckan jag redan bokat in där. Kan man hyra bil på kimolos- gillar inte köra moppe. Är det bäst på i chora eller vid prassa?

  Gillad av 1 person

  1. Tack för respons!!!🙏Jag gillar ju dom mindre öarna bäst så jag hade definitivt bokat på så ni åtminstone har 3 övernattningar där!!!💙Bil går att hyra men åker ni i högsäsongen så boka i förväg, för det finns inte så mkt av allting😂vi fick ju inga hjälmar t.ex🙈 Bo i Choran & ta er till Prassa m bil!!!🧿Ha en superbäst semester när det väl e dax!!!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s