Bergsbyar Naxos

Eftersom jag ändå var stum/tappat rösten (se förra inlägget 👉https://fantasticgreece.blog/2023) Så bestämmer jag & maken oss för att hyra en 125cc vespa och ensamma en dag ta oss till några av Naxos underbara bergsbyar!!!!🇬🇷💙🇬🇷

Vi startar med den lilla byn Chalki där öns kända kitron likör tillverkas……likören görs av löven på kitron trädet som är släkt med citron träden……inavel de lux!!!🤔😅

Chalki var för länge sedan Naxos huvudstad/by.  Förutom destilleriet där Kitron likören tillverkas som är kul att besöka & där man kan få en gratis liten rundvandring (har vi gjort några gånger tidigare) så är byn underbar att bara strosa runt i!!!💙Små pittoreska och färgglada gränder – några små kyrkor – en handfull tavernor och nån glassbar…..mer behövs inte för att fördriva några timmar här!!!🧿🧿🧿

Tempot är lungt o sömnigt i Chalki & känslan är lite som att vrida klockan tillbaka i tiden!!!

Chalki ligger ca 15km från Naxos stad & det tar ca 30min att köra hit. Vill man så kan man ta lokal’bussen hit istället.

Här bor strax under 500 personer året runt…..

Den ena gränden mysigare än den andra……

Är du intresserad av historia kan det vara värt att stanna här några fler timmar eller t.om ha någon övernattning då det sägs att byn har mycket historia att berätta!!! (ej något för mig🙈)

Hur som helst njuter vi av lugnet i denna lilla by…..strosar tysta runt – äter glass & bara är!!!

Efter några timmar börjar magarna kurra & vi bestämmer oss för att åka vidare mot Apiranthos…..strax innan byn ligger den helt fantastiska tavernan ”Rotonda” där vi stannar till för lite lunch.

Inte förrän nu inser vi det lite pinsamma i att jag tappat rösten helt……innan har maken kunnat prata med barnbarnen och deras föräldrar. Nu sitter vi plötsligt ensamma och ska äta & jag kan inte ens viska🙈Vid alla andra bord sitter folk o konverserar med varandra……vi sitter båda upptagna med våra mobiler, men vad omgivningen inte vet är att jag skriver i anteckningar eller på mess till Håkan (maken😉) vad för nåt som jag vill ha på menyn….

Till 90% när vi är i Grekland så sköter  jag snacket eftersom jag älskar att få öva på min lilla grekiska……nu får Håkan axla det ansvaret under lång tid framöver!!😢(fast på engelska 😉)Visst händer det att jag glömmer att jag tappat rösten, men även om jag av misstag försöker säga nåt kommer det inte ens ett krax🙈

Folk ställer frågor till mig – jag pekar på maken & han svarar på engelska ”min fru kan inte prata…she’s lost her voice” (samtidigt som han pekar på halsen) folk tittar medlidande på mig som om jag vore stum på riktigt……sååå jobbigt😭Först i efterhand kan jag se det komiska i det!!!😂😂😂Alla runtomkring oss, speciellt på tavernor…måste tycka att vi är det tristaste paret någonsin som kan sitta en hel middag med massa mezes flera timmar utan att säga ett enda ord till varandra!!!!🙈

Men passerar ni ”Rotonda” så tveka inte att stanna & äta……vi åt makalöst god mat här!!!!💯😋👌Å utsikten är fantastisk!!!

När magarna tystnat kör vi vidare den lilla biten till Apiranthos…..

Apiranthos ligger mellan 2 dalar ca 25km från Naxos stad- är en relativt karg by & ligger strax under berget Fanari….här bor ca dubbelt så många mot byn Chalki året runt (ca 1100).

Apiranthos bjuder också på en hel del historia & erbjuder flera stycken museum faktiskt!!😊Ibland tänker jag att det är en väääldig tur att jag inte gillar historia…..för isåfall hade vi aldrig kommit till mer än en by ju😂Tar tillräckligt med tid o strosa omkring- njuta o fotografera!!!

Byn kallas även för marmorbyn!!!🧿

Vem vill inte sitta här & dricka en eftermiddags frapp’e liksom!!!👆👇

Älskar byar med menyer på grekiska!!!👇👇👇

Efter ett par timmar även här så drar vi vidare till sista bergsbyn för denna gången…..

Någonstans mellan alla olivlundar & byarna Filoti & Danakos…….👇

Byn Filoti är liksom byggd mellan 2 kullar och påminner lite om en amfiteater…

Bergsbyn Filoti…..den största av dom 3 vi besöker idag med strax under 1800 bofasta åretrunt invånare…..

Här finns också kulturella sevärdheter och historia på nära håll för den intresserade……

Den gamla bysantinska kyrkan ”Panagia Filotitissa”….👇

Om någon besöker Naxos den 15 augusti är det hit man ska bege sig…..från 15/8 & 3 dagar framåt för då har man panegiri här & firar ”Heliga Maria av Filoti”😊har själv inte lyckats klocka in just denna……men andra panegiri’s som är ett minne att spara i hjärtat för resten av livet!!!💙💙💙

Byn är ganska livlig och levande med många tavernor- caféer och butiker…..

Om du bara ska besöka 1 bergsby på Naxos är Apiranthos den bästa enligt mig!!💙🧿💙Är förmodligen en anledning till att vi besökt byn många ggr fler än dom andra. Korones är oxå en fin liten by, som vi tyvärr inte hann med denna dagen.

Tack till alla er som orkat läsa ända hit & följ mig gärna på Instagram 👉https://www.instagram.com/nennessons/?hl=sv speciellt för dagliga uppdateringar med rörliga händelse’filmer när vi är ute och reser!!!😊

Nästa inlägg blir om den lilla ön Kimolos!!!🇬🇷🧿🇬🇷

6 reaktioner till “Bergsbyar Naxos

    1. Tusen tusen tack för fin feedback!!!!🙏😍🙏Sååå kul att du tycker så……Naxos har massor med oturistade små smultronställen!!🇬🇷🧿🇬🇷Hittar nya vid varenda besök på ön!!!💙
      Föredrar ju själv mindre o oturistade öar dit inga charterresor går🙈men på riktigt så överraskar Naxos jämt!!!💙

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s