Byn Lefkes på Paros

BERGSBYN Lefkes är en fantastisk liten by ca en mil från största orten Parikia på ön Paros! 🇬🇷  Bilden nedan visar första åsynen av byn…….

Ön Paros är för övrigt en mycket trevlig Ö i Kykladiska ögruppen….hyfsat stor med nästan 13000 invånare,  & utav dom bor dryga 500 i den lilla pittoreska bergsbyn Lefkes!!!💙💙💙 Lefko betyder vit på grekiska, så kanske inte så konstigt att man pratar om den lilla vita bergsbyn Lefkes på Paros!

Lefkes ligger nästan som i en dalgång bland massa pinjeträd & läs…. ”Är en av dom finaste bergsbyarna VI besökt” & vi har besökt ett antal…..jag lovar😉😉

JAG ÄLSKAR bergsbyar i Grekland 💙💙💙 eftersom det oftast bor gamla människor där som inte kan nån engelska, så har detta blivit ett sätt för mig att träna på min grekiska…..utan o vara rädd för att säga fel!!!🤗 Givetvis finns det många idag medelålders som även kan Engelska!!! Men jag brukar oftast höra på min första fråga redan, om dom kan nåt överhuvudtaget eller inte & blir lika lycklig var gång det visar sig att dom INTE kan!!!!!😃😃

Bilden ovan visar en del av torget som ligger mitt i byn…..säkert träffpunkten för många bybor & en urmysig plats för oss besökare!!

Att bara få sitta här & lyssna på alla ljud, känna dofterna och ta in alla synintryck är som balsam för själen, iallafall för mig!!!😍😍😍

En frapp’e – en baklava med 1 kula glass – 1 L vatten & jag kan sitta här i timmar……..


Detta färgglada hus ovan och samma under ligger också på torget mitt i byn, & är det första man ser när man kommer uppifrån gåendes ner i byn…….. visst blir man glad av denna synen???

& strax efter passerar man detta……blev mycket bilder tagna i denna lilla by kan jag säga….


Fast jag kan på riktigt inte helt bestämma mig om Lefkes är ”ruffigt” eller ”pittoreskt” så jag hittar på ett nytt ord som passar mitt tycke & det får bli ”ruffpittoreskt” 😃🇬🇷😃 jaja….inte för att det kommer hamna i svenska ordlistan precis, men det funkar här!!🌞🌞🌞

Om jag nån gång skaffar mig ett hus i Grekland så ska det se ut som ovan bild……med gatlykta utanför, där kablarna hänger kors & tvärs….och gärna med en stor bouganvillea utanför, och så ska de vara en sån blå trappa som den andra ingången har!!!!

Vilande katter fanns det gott om……

Finns ett myller av små gator & gränder med ”ruffpittoreska” vitkalkade hus i Lefkes…….& eftersom byn är bil/fordons fri så hörs både syrsor (gräshoppor) på dagtid & cikador (vårtbitare) mer under kväll och nattetid när dom spelar väldigt tydligt!!!🔝🔝🔝Nästan öronbedövande…..

Om jag har fattat det rätt så är egentligen namnet ”syrsor” ett samlingsnamn för gräshoppor och vårtbitare & vad som skiljer dom åt verkar vara storleken på antennerna!!! Gräshoppor = korta & vårtbitare = långa ……..för när dom spelar verkar syftet för båda vara att finna en partner!!!!😉😉😉

Undrar vilket som gäller…..spela högst eller spela längst???🤣 Ibland känns det ju verkligen som om ALLA går ”All in” liksom……

Mot nästa torg……🏃🏃🏃

Vid den största kyrkan Agia Triada i byn som ligger lite upphöjd i ena änden av Lefkes ligger ytterligare ett litet torg med någon enstaka liten butik samt ett par uteserveringar…… 

Håkan får i uppgift att fotografera lite turister framför kyrkan…..jag fotar honom…..haha😃😃😃

Vid sidan & bakom kyrkan……

Sen promenerar vi uppåt/tillbaks i byn……

Å med mycket glädje i kroppen över besöket i denna än så länge relativt oturistade ”ruffpittoreska” bergsby, hoppar vi upp på vespan & kör iväg med ett stort leende på läpparna……

Ps… Byn Lefkes var för länge länge sedan Paros huvudstad….Ds💙

5 reaktioner till “Byn Lefkes på Paros

 1. Tack för ännu en fantastisk reseskildring. Lika fascinerande var gång. Otroligt vackra byggnader och bourganvillor…… otroligt färgsprakande.
  Ha nu en fortsatt fin vecka!
  Kramelikram 😍💕💕

  Gilla

  1. 3v har jag inte varit på Paros??….men vi har varit 6v totalt på Naxos o åkt över ibl till Paros o sen förra sommaren på vår båtluff bodde vi några övernattningar på Paros!!🇬🇷💙🇬🇷I bergsbyn Lefkes hade jag inte valt att bo i….men byn är sååå urgullig att man inte får missa en dagsutflykt dit om man besöker Paros!!! Bor gör jag helst i Naoussa men även Parikia är fint👍🔝💯🔝👍Hoppas ni gillar det lika mycket som vi om ni åker dit några dagar!!😍Bamsekramiiizzar tbx🤗🤗🤗

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s