Grekiska språket…..

Lovade ju att berätta lite om varför jag idag både skriver & pratar lite grekiska!!💙

Direkt på plats så tyckte jag språket var oerhört vackert ”i mina öron”🔝🔝🔝🌞 Blev oxå imponerad när jag nästan på direkten förstod att ”ne” (läs svenskt nej) betydde ”ja” på grekiska……därefter byggde jag upp på egen hand ett rätt stort ordförråd i snabb takt men insåg snart, att med bokstäver upp och ner och bak & fram så var jag nog tvungen att läsa nån kurs!

Och NEJ……vill bara klargöra för alla😂😂😂……jag har faktiskt aldrig ens i min ungdom varit tillsammans med en grek – har inga grekiska släktingar eller så…..fast det tror grekerna ALDRIG på när jag säger det!!?🤔

Så börjar jag då för sisådär 15 år sedan på en kvällskurs på Medborgarskolan i Grekiska💙 men inser snabbt att jag som inte ens kan den svenska grammatiken måste lägga tid på att plugga…..& med 2 barn i undre och övre tonåren…..vilket inkluderar körningar till diverse träningar och matcher inte hade varken tiden eller orken😢så efter 2 terminer ger jag upp!

Men vi fortsätter ju naturligtvis att åka till mitt älskade Grekland varje år och jag utökar mitt ordförråd hela tiden, börjar förstå en del och börjar prata oxå (är ju som tur är inte rädd för att göra bort mig🌞)

Å herregud vad jag har gjort bort mig mååååånga gånger……..om detta kan jag berätta i något inlägg lite längre fram!!

Men så en nyårsdags morgon för ca 4 år sen, när jag jobbat nyårsafton-nyårsdagen & var på promenad i mitt arbete……så möter jag min gamla greklärare Jannis👍…..som för övrigt just då precis hade flyttat tillbaka till Sverige efter ett par års boende igen i Grekland!

Vi blir ståendes och pratar länge & Jannis lovar starta en ny grekiska kurs💙 Nu hade våra barn blivit vuxna = mer tid! Så jag börjar läsa igen, men efter 2 terminer är vi inte tillräckligt med deltagare för att kursen ska få fortsätta……(man måste vara 4st) & grekiska är kanske inte det vanligaste språket folk läser på kvällskurs i Sverige??….för det är verkligen som folk säger….rena rama grekiskan😲

Efter detta tar jag ist lite privatlektioner hemma hos Jannis & nu äntligen sitter iaf bokstäverna och grunderna av grammatiken…. men jag har långt kvar!! Behöver helt enkelt plugga in fler verb och glosor…….men med heltidsjobb och numera 2 barnbarn som jag älskar att tillbringa tid ihop med, ja då vill tiden inte riktigt räcka till bara!!😅Dock är jag väldigt glad & tacksam över att jag har byggstenarna (om jag skulle få tid över🤔)……….svårt bara när man inte hör & pratar språket varje dag!! Och dessutom byggs meningarna i omvänd ordföljd ofta om ni förstår vad jag menar……..😂

Men som sagt, jag är inte blyg när vi väl är på plats✌Och envis som bara den……nu har jag ett uppehåll med pluggandet. Men lär mig varje dag nya ord av alla mina grekiska följare på Instagram💙inuläget snart 5000……

Nu vet ni iallafall…..

Tanken med min blogg var och kommer nog så småningom att bli lite mer information av självupplevda saker på alla underbara öar och ställen vi varit på💙💙💙men tänkte ni ville veta lite bakgrund först!!😍

Kvällens bild får bli en mat bild från den underbara pyttelilla Ön Iraklia i småcykladerna som endast har 80 st bofasta vinterinvånare!! Som balsam för själen……..här äter vi på restaurangen ”Pera Panta” UNDERBART god grillad färsk fisk med diverse tillbehör👌👌👌……mmmm, jag känner doften & utsikten är inte och klaga på den heller 🔝🔝🔝 eller hur?

2 reaktioner till “Grekiska språket…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s