Vandring på Iraklia…juli 2016

På Iraklia finns som sagt bara 2 små pyttebyar och i stort sett ingenting att göra mer än att bada-vandra- äta eller läsa bok & det sistnämnda har aldrig tilltalat varken mig eller min make!!😂 Dom tre första däremot gör vi gärna……

Det finns inga taxi eller bussar (bara hållplatser😄😄😄) & det är inte jättelätt att få tag på en vespa att hyra, då dom inte är många heller….efter ett tag fick vi tag på en iallafall men då var klockan 10 och det började bli väldigt varmt!!🌞🌞🌞 Den tankas upp med bensin som förvarats i gamla vatten PET-flaskor!!!😃

Det finns bara 1 väg på Iraklia så köra vilse är omöjligt…..vandra vilse är däremot möjligt!!!

Glada och förväntansfulla ställer vi vår vespa i Choran byn Panagia och ska nu börja vår spännande vandring mot en grottkyrka vi läst lite om på nätet!!

Vad vi vet är att den ligger straxt under högsta berget på Iraklia & heter  ”Agios Ioannis” och att det en gång om året i Augusti hålls gudstjänst inne i den💙 Då deltar tydligen även öbor från dom närliggande öarna i småcykladerna!

Här påbörjas vandringen och det ser ju rätt lätt ut….eller hur???

Nu är vi strax på toppen av första berget vi såg….än så länge har vi inte mött varken nån människa eller åsna, vi såg 3 getter längst ner i dalen!!

YEEES!!!….nu är vi uppe och har gjort det värsta trodde jag😂😂😂

Vackert som bara attan här uppe & just denna biten har vi rena rama motorvägen ju😄…..men vad vi inte vet är att vi har mycket längre kvar än det vi redan vandrat för att komma till kyrkan……🏃🏃🏃

Det börjar bli lite tufft i värmen…..finns i stort sett ingen skugga alls här uppe!!

Vi går & vi går……

Sååå….äntligen är vi framme!!!! Kyrkklockan hänger utanför i ett träd som ni ser att min man provar!!!💙 

Ja ni ser ju……gäller att inte vara klaustrofobisk här inte😂😂😂


Men jag ska vara ärlig……det va såååå smalt & brösten var ivägen (skoja bara😂) men, NEJ jag kröp INTE in!!! Men maken gjorde….fick låna min mobil = ficklampa, men det var såå mörkt därinne så trots blixt blev det inga bilder, samt att jag nog stressa honom som stod utanför & skrek kom ut, kom ut nu!!! Men det var stort därinne alltså, så rätt häftigt att det ändå hålls gudstjänst en gång om året här!!!!

Vad vi inte visste däremot var att det röjs upp och ställs iordning varje år inför gudstjänsten ✴✴✴ för där brukar vara rätt mycket ormar runt öppningen som man får åla sig igenom!!!

Nu skulle vi äntligen sätta oss & pusta ut & fika lite, här fanns ju lite skugga….men upptäcker att vi har glömt vårt fika…..det ligger kvar under vespa locket😂😂😂……pust & stöööön…hahaha, säger jag nu…det gjorde jag inte då!!!!😠

Bara & inse att vi har lika lång väg tillbaka🏃🏃🏃…….sällan faktiskt har vi varit lyckligare än när vi efter drygt 4 tim ser vår vespa igen!!!

I den pyttelilla byn på dess enda kombinerade bageri/supermarket sjunker vi ner och formligen trycker i oss glass- läsk- kakor….& litervis med vatten och känner på riktigt hur krafterna återvänder!!Vi är vid liv😁Hahaha!!💙💙💙Tanten i supermarketen skakar på huvudet när jag på knagglig grekiska försöker berätta vad vi gjort, hon säger att man brukar åka åsna dit & ska man vandra så ja, inte i juni/juli/augusti och framförallt innan solen går upp iallafall!!!!

Men vi har fått med oss ett minne för livet, även om detta var en oerhört mycket jobbigare vandring än dom vandringar vi tidigare gjort!!! (& då var t.ex Samaria ravinen, Europas längsta ravin myyycket längre)

Detta är den enda Tavernan i Choran!💙 To Steki eller Το Στεκι på grekiska!

Centrum…….

För att vara riktigt ärlig så tror jag dom flesta åker till denna lilla pärla för att enbart vara/relaxa…..& då kan en av dagens höjdpunkter vara att sitta o titta på skådespelet när en ”nästan” för stor båt lyckats ta sig in i hamnen & ska försöka ta sig ut igen!!!

PS, vi mötte inte någon människa eller något djur förrän vi nästan var framme och skulle börja traska ner för första berget vi tog oss upp för…..där & då kommer de ett Italienskt par precis i starten och frågar oss efter vägen till grottkyrkan😍Det är långt jättemycket längre än man tror svara jag…..glad över att slippa gå en gång till!!!😁😁😁DS.

Kram på er….och hoppas nån av er hittar hit någon gång!!💙💙💙

4 reaktioner till “Vandring på Iraklia…juli 2016

Lämna en kommentar