Naxos 

Ojojoj…..då jag fortfarande är precis i starten/uppbyggnaden av min blogg slog det mig hur sjukt mycket jobb & tid det kommer ta innan jag fått in alla öar vi besökt under 25 års resande till favvolandet GREKLAND!!!🇬🇷 

Nåja…..i detta inlägg kommer jag visa bilder från ön Naxos, som ”VI” brukar kalla ”navet i havet” i Kykladiska ögruppen!!!🚣⛵⛴🛳 ovan & undre bild är från Choran…..alltså gamla stan inne i Naxos stad!!

Om Naxos kan man säkert skriva hur mycket som helst……men detta är min story!!!😉

Naxos är den största Ön i kykladerna & vi har under årens lopp tillbringat totalt 5 veckor här……sista åren har vi bara stannat några dagar max 1 vecka i samband med båtluffade!!!💙💙💙

Här står jag & stöttar upp ”portara”!!!

Jag e ju då inte överdrivet förtjust i historia som ni säkert redan förstått……vill ni veta namn på skulpturer, konstverk, ruiner, datum & gudar och gudinnor så får ni googla istället!!!🤣🤣🤣

Däremot är jag sjukligt & överdrivet förtjust i små byar, både i bergen och utmed havet……så namnen på dom brukar ”oftast” fastna!!! 🇬🇷

Bilden ovan visar strandpromenaden i Naxos stad…..taget från vår balkong där vi hade 2 övernattningar i somras! (Första gången vi bodde i stan😃)

På Naxos bor ca 19000 invånare och nästan hälften (inte riktigt) bor i Choran (stan)……Naxos är också en relativt bergig Ö om man jämför med många andra!!! Ändå känns den väldigt grön & bördig med sina många dalgångar!!!!

Då jag började visa bilder från Choran (stan) fortsätter jag med det innan vi går över till stränder & byar…..

I Gamla stan vimmlar det av pyttesmå och lite större väldigt charmiga gator & gränder!!!! Första promenaderna här är det sååå lätt att gå vilse😲…..dock hittar man alltid ut någonstans, fast inte alltid där man trodde, tro mig jag vet🤣🤣

Å här nedan ligger jag på ”Saint Georges Beach”😎👙🌞….vi kallar den stads stranden eftersom den ligger i direkt anslutning till Naxos stad!! Väldigt barnvänlig & duger gott för en halvdag vid ankomst eller avgång, men är inte en strand ”jag”  väljer för en heldag….. 

Nedan bild tagen i en liten gränd på vägen hem från stads stranden…..


Buss går regelbundet dagtid & hyfsat ofta på kvällstid mellan dom underbara fantastiska stränderna Plaka – Agia Anna- Agios Prokopios 🔝💙🔝💙🔝& Naxos stad…….dock har vi oftast bott ute vid stränderna & tagit bussen in till Choran på kvällen istället!!!! NAXOS📍har mängder av fantastiska stränder!!! Jag nämner bara en bråkdel 🏊⛵🤽I sommar har vi bokat 2 övernattningar i Agios Prokopios på Hotel Katerina innan vi ger oss iväg på luffen…….

MOT ”AGIOS PROKOPIOS”…….

Lite lunch på tavernan ”Avali” ovan…..ligger längst bort på Agios Prokopios beach!!!!

Vacker bouganvillea bakom tavernan på ovan bild……& på bilden nedan syns den lilla tavernan!!!

Fler bilder nedan på stranden i Agios Prokopios…….


Å så MÅSTE man väl ha en glass innan man orkar ta sig hem efter en skitjobbig & krävande dag på stranden!!!🤣😂😃😅😉😂🤣

Bilden ovan är några år (2009😉) så idag är trädet mycket mindre……annars var det en mycket mysig taverna på stranden mellan Plaka & Agia Anna som heter ”Paradiso” & i vårt tycke hade dom väldigt bra mat!!!

Nedan 2 bilder är utifrån den lilla kyrkan vid Agia Anna…..översta bilden från 2009 med våra pojkar på & den undre på mig & maken 2014🌞

Solnedgång nedan på Plaka stranden….. 

Den lilla fiskebyn Appollonas på bilden nedan……

Moutsouna nedan är ytterligare en liten fiske by i ännu mindre format…

Där det är lagom för ett lunchstopp!!

Och nu tar vi hyr jeepen upp mot 2 av våra favorit bergsbyar……Apiranthos och Koronos!!! 

Avslutar detta inlägg med ytterligare en lite äldre bild från 2009……här sitter vi långt nere i byn (våra pojkar är med) Koronos vid det lilla torget på ”Mamma marias” taverna……vilket i sig är en annan lååång historia som innefattar min potatis allergi & flygande djur som kom på besök😅😅😅😅😅

Mer om det i nåt inlägg längre fram, så inte detta blir för långdraget!!! Ska hitta fler foton även från byarna och skriva lite mer om dom…..finns ju såååå många fina!!

Öns kända ”Kitronlikör” tillverkas ju t.ex i en av alla små pittoreska byar vid namn Chalki….💙💙💙

Trevlig kväll alla fina!!!😍

Ps, jag har t.o.m legat inne på Naxos sjukhus en stund, men det får oxå komma i nästa Naxos roman!!😅ds.9 reaktioner till “Naxos 

 1. Tack för ännu en fantastisk reseskildring. 👍 Det är så härligt att läsa och kolla på fantastiska bilder. Känner nästan att jag är där! Önskar en fin helg! Vi hörs! Kram💛💜💚💙

  Gillad av 1 person

 2. Naxos, vår favoritö. Första besöket 2005, därefter har det blivit ytterligare fyra. Vi reser till Grekland ca 2ggr/år och började 2001. Dina vackra bilder väcker längtan tillbaka (hög igenkänningsfaktor). Plaka, Agia Anna o Prokopios besöker vi varje gång. De andra byarna du nämner har vi aldrig besökt. Krävs det bil för att ta sig dit eller går det med lokalbuss? Tack än en gång för underbara bilder.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla för fina ord!!!😍JAA Naxos är underbart!!!🇬🇷💙🇬🇷För och vara ärlig så vet jag faktiskt inte om det går lokalbuss upp till bergsbyarna….men det borde det göra tycker jag🌞bra busstrafik på Naxos för övrigt ju & det är ju en relativt stor Ö!!🇬🇷Vi hyr alltid nåt fordon och kör själva……Naxos har jättefina vägar så va inte rädda för att köra själva, då kan ni dessutom stanna och fotografera alla vackra platser utmed resan……Apiranthos & Koronos samt Chalki är verkligen att rekommendera!!!🔝🔝🔝

   Gilla

   1. Tack för ditt svar. Skall undersöka hur vi tar oss till de olika byarna nästa besök på Naxos😀 intressant att få följa d7n blogg.

    Gillad av 1 person

 3. Naxos – ön där jag och min man träffades för första gången juli 1987! Alltså 30 år sedan denna sommar. Många minnen kommer upp, vi återvände några år senare på ny luff. Vi älskar Grekland med och på den tiden ö-luffade vi med. Många öar har det blivit, dock uppehåll under många år då barnen kom. Senare återvände vi till fastlandet och min moster i Thessaloniki och halvöarna Halkidiki, Skiathos har vi besökt flitigt som blivit en riktig favorit med hotellet REA. Denna sommar ska vi upptäcka Karpathos som vi blivit tipsade om av många. Ö-luff har det inte blivit på många år tyvärr, kanske något att återuppta! Hur reser ni ner nuförtiden? Kul att läsa din blogg!

  Gilla

  1. Tack snälla själv för positiv feedback!!!🇬🇷💙🇬🇷 Ja, vi har oxå rest jättemycket under 25 år tid till älskade Grekland!!! Dock bara båtluffat under senare år efter barnen blivit vuxna🌞när dom va mindre tog vi fast boende exempelvis på Naxos, men kunde ta dagsutflykter ist till näraliggande öar!!Nu har vi verkligen fått smak på båtluffadet🇬🇷🔝🇬🇷 Lär dröja lääänge innan jag fått in alla ställen i bloggen bara🙃 Fastlandet har vi inte rest såå mycket på….bara Aten & Parga med dess omgivningar!!! Vi brukar boka riktigt tidigt…..årets luff var färdigbokad med allt utom färjor i December!! Känns som d blir dyrare ju längre man väntar iaf flyget!!🌞 Vi åker numera som sagt med allt utom färjor bokat…..vi vet bara vilken dag vi kommer eller åker från respektive Ö & köper den biljetten på plats!!!💙Vi har luffat helt obokat med bara flyget oxå….men upplever att vi får såååå mkt bättre boenden o billigare om vi bokar tidigt!!Ofta är det ju det som blivit över som roomsuthyrarna i hamnen har kvar!! Bekvämt är det oxå då man oftast blir hämtad/lämnad i hamnen!!!!🇬🇷 Oftast bokar vi flyg via ”Momondo” & boenden via Trivago- bookning eller hotels.com 🌞 I sommar flyger vi till Naxos och startar luffen därifrån & hem från Mykonos…givetvis m mellanlandning i Aten men det blev inte dyrare än båtresan skulle varit👍ABSOLUT att ni ska våga luffa igen🇬🇷🇬🇷🇬🇷det är sååå underbart!!!🔝💙🔝💙🔝Ha en fin dag!!🌞//Ann

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s