Ios

Efter ett par dagar på Naxos beger vi oss mot Ios, en Ö vi såååå många gånger bara passerat med båten & inte vågat kliva iland på!!🇬🇷 Ios ligger mellan Santorini och Naxos & är ju känt för att vara partyön för ungdomarna & JAAA, det var det oxå……men då vi har helt olika dygnsrytm ( kan det bero på åldern🤣😂🤣???) så kan jag ärligt säga, att trots att vi var där mitt i högsäsongen (24-30/7) så hade vi inte det minsta ont av det!!!😍

När vi gick hem från stranden på eftermiddagarna, så kom ungdomarna dit & när vi gick hem från Choran på kvällarna var dom på väg in för lite mat……att nattklubben sen inte öppnade förrän kl 02 på natten störde oss inte heller🤗då sov vi redan gott!!!

Jag måste erkänna att Ios tog oss nog lite med storm……en rejäl – stor positiv överaskning på ren svenska!!!🔝💙🔝EN VÄLDIGT vacker & inte allt för stor Ö….ca 2000 invånare varav merparten bor i Choran!!!

Och Choran, ja den är nästan för bra för & vara sann……en riktigt grekisk sago-Chora!!!!✴🔝✴🔝✴ (I alla fall den gamla delen)

Mina beskrivande ord för Ios får bli ”Ett NAXOS i miniatyr”!!!!

Här finns verkligen allt man kan önska sig…..bara i lite mindre skala!!💙💙💙 Fina vandringsleder, en ny underbar strand för var dag man tillbringar här…………..även om man stannar mååånga dagar!!!😎👙

När man anlände den lilla hamnbyn ”Gialos” så var det första som slog mig färgen på havet😲😲😲……jag kunde verkligen inte sluta titta!!!!🔝🔝🔝” Απλα τέλεια” skulle nog en grek ropat…..jag ropade Åååå ”Såååå himla perfekt”!!!😃😃

Vi hade bokat ett boende som låg precis mittemellan den stora kända Mylopatas stranden (ungdomarnas) och Choran (staden) på ön!!!🇬🇷 Bra promenad avstånd åt båda hållen egentligen, men nästa gång kommer vi ändå att bo i Choran…….varför, tänker ni säkert nu! Svar….=vet ej!😃bara en känsla vi fick!!

Lagom svettig promenad hem annars från stranden!! Det är Mylopatas stranden ni ser på bilderna ovan & under!!🏃🏃🏃

Vill man inte röra på sig är busstrafiken väldigt väl fungerande här…..bussar mellan många av Ios stränder och Choran går flera ggr dagligen!!!

Vår 1a eftermiddag & kväll här går i lugnets & att upptäcka omgivningarnas tecken då vi inte varit här innan!!! Lite grekiskt kaffe & lite info av vår hotell ägare som hämtade upp oss i hamnen…….sen var klockan plötsligt dax för en promenad in till Choran-solnedgång – och en bit mat!!!

DAG 2

Vi börjar med att hyra oss en vespa (125cc…JAA, vi har ju inte blivit lättare med åren precis!!!🤣🤣🤣) som blir vår goa vän i 5 dygn!!!

Vi hinner inte köra nån lång sträcka direkt…..bara precis kolla runt i dom närmsta omgivningarna innan vi plötsligt får syn på denna lilla ensamma taverna där nere på stranden…….

Stranden är ingen skrytsam paradis strand direkt, rätt stenig botten….men man måste ju inte bada överallt eller???

Detta underbara lite öde ställe heter ”Valmas beach”………& om jag ska vara ärlig var det egentligen för tidigt för att äta lunch (iallafall för grekerna:-) Men här är sååå mysigt, så vi vill stanna länge!!!!💙💙💙

Så klart vi beställer in lite lunch då🍴🍽🍴……..nästan lite meditativt är det att sitta här & känna alla dofter & höra alla ljud!!!👍Och inte blir det sämre av att hon som har tavernan ihop med sin mor, nästan på direkten fattar att jag pratar ”lite”grekiska 😲😲😲

Hon babblar på som bara den, till och med till Håkan!!! Flera ggr säger jag till henne att min man inte kan & förstår mer grekiska än typ god morgon- god natt & skål 🇬🇷 (vi är dom enda gästerna här just då) Det gör inget svarar hon skrattandes tillbaka varje gång & fortsätter ändå hela tiden konversationen till oss båda på grekiska!!!!😍

LOVE IT!!!!!!💙🇬🇷💙🇬🇷💙

Kvällen viker vi till att strosa runt i den sååå mysiga sago-Choran…..

Här dyker den ena gränden mysigare än den andra upp….💙

Choran är rätt så kuperad med slingrande små smala vitkalkade gator som ömsom går uppåt & ömsom lite nedåt igen……..

Vi äter en bit mat längst upp på en fantastisk bra taverna som varmt kan rekommenderas ”The Mills” heter den!!!! Kanske rätt passande namn med denna utsikten från uteserveringen…… (om ni bortser från mig då🤣🤣🤣)

Alltså det finns 2 lite större torg i den gamla delen av Choran som båda är super mysiga……det ena mer som ett litet ”drink/kaffe” torg!!

Och såå detta som blev mitt favorit torg, där kan man (JAG) sitta lääänge & smutta på lite retsina-vin- eller lite Tsipouro kanske🥂….ligger nästan precis i början när man kommer in i choran, om man svänger lite vänster efter den stora kyrkan med dom blå kupolerna, som ligger på det stora torget som delar av nya & gamla delen av choran…….

Med handen på hjärtat❤vem skulle inte vilja sitta här!!!!??

Flera gånger under våra dagar här spelades det ”live musik”…….håll tillgodo med 1a filmen på min blogg!!!🇬🇷💙🇬🇷💙🇬🇷

Promenad hem genom kvälls belysta gränder……

DAG 3

IOS Chora från diverse olika vinklar…….=bra motionspass för mig som hela tiden får hoppa av & hoppa på/upp på vespan samt klättra lite ibland oxå, för o undvika att vissa objekt fastnar på bild!!!!😅

Efter lite flängande bestämmer vi oss iallafall för att klättra upp till ytterligare en kyrka….”Agii Anargyris” mitt emot Choran!!!

Jag/Vi klättrar normalt ALDRIG upp till kyrkor i Sverige minsann, vet inte vad för tics som drabbar oss i Grekland???😅💙😅…..lite längre fram i ett eget blogginlägg ska ni få se & höra om en kyrka på Amorgos (inte kända Panagia Hozoviotissa) där min man totalvägrade att följa med mig upp!!…👉Kyrkoklättring på Amorgos!!!🙈

Men kolla här…..vilken underbar utsikt vi möts av här uppe!!!!🇬🇷💙🇬🇷…..ps, det är INTE jobbigt att gå upp hit!!!👍👍👍(kan ju va bra info för den som vill ha vidunderlig utsikt, men inte vill svettas ner badkläderna!!!😜😂🤣😂😜)

Bättre vy över Ios Chora är nog svårhittad!!!

Dags för nästa kyrka som verkligen ingen som varit på Ios kan missa, då den ligger strax vid sidan av hamninloppet!!!!

Agia Irini kyrkan…..ståtlig & vacker som få!!!!💙🔝💙🔝💙

Å JA….sen var det väldigt skönt (&hårt🤣) & få vila en stund i skuggan o plocka bort lite tistel-taggar!!!


Vi har läst om Paleokastro & vill ta oss dit för en vacker liten vandring…….på vägen dit får vi syn på ”LITE” getter!!!👇👇👇

Vi passerar ”Agia Theodoti” 👇stranden!! 💙🇬🇷💙

Färden är kort och vi är snart på plats & här lämnar vi vår vän (vespan) ensam nån dryg timme!!! 🏃🏃🏃🏃🏃

Paleokastro översatt till svenska i 2 ord…Paleo-kastro betyder, gammalt slott!!!

Vi startar vår vandring till Paleokastro på en liten lättvandrad stig med vitkalkade mycket vackra stenar, som på vissa ställen faktiskt kan va lite otäck om man är höjdrädd!!!😲😲😲 (men bara lite:-) Egentligen är vi på väg mot en gammal försvarsborg från 1400 talet som det idag bara finns ruiner kvar utav…..

OBS!!!….vi traskade INTE hit för o titta på gamla hus rester (🤣🤣🤣 som jag nämt tidigare är jag inte överförtjust i historia, tyvärr faktiskt då Grekland ju är ett mycket historiskt land). Men jag älskar kyrkor & storslagna vyer & utsikten runt omkring här är såååå vacker!!!!

Ja, jag går faktiskt långt därnere på bilden 👇👇👇 & för en gångs skull ser jag rätt liten ut!!

Snart rundar vi hörnet uppe till höger…..och sen är det inte långt kvar till…..

Panagia Paleokastritissa!!!💙💙💙

Fatta vilken sinnesro att bara få sitta här & insupa atmosfären…….

Vyerna är helt helt magiska!!!Man ser flera utav dom närliggande öarna…..🔝🔝🔝

Dock börjar magen kurra så det är dags för oss att vända åter mot vår vespa vän……..

Som tar oss till den närliggande stranden ”Psathi” och dess underbara taverna med samma namn!!!

Här skulle jag kunnat äta varenda dag på vår 6 dagar långa vistelse på Ios…..maten är underbar & personalen likaså!!!💙 Att tavernan dessutom är mysig & lite cool är ju ytterligare ett +

Låååååg & lite sen lunch med bästa utsikten över stranden…..

Psathi stranden……👇 (lägg märke till att detta var i absoluta högsäsong 24-30/7)

Ytterligare en liten söt kyrka nånstans utmed vägen…….

DAG 4

Tar vi en heldags tur över till den närliggande 👉 ön Sikinos 🇬🇷🇬🇷🇬🇷 Ps….skulle ni vara många dagar på Ios & känna för en heldags utflykt kan denna starkt rekommenderas….ds.

DAG 5

Vi kör till Manganari Beach som ligger längst ner på Ios södra kust, lite drygt 2 mil från Chora, hit går bra bussförbindelser om man inte vill köra dit själv!!!

Gör inte vårat misstag att börja köra för att sen halvvägs inse att drivmedlet i tanken börjar tryta….🤣🤣🤣 finns inte ett enda tankställe utmed vägen, som för övrigt är jättevacker!!!!👍👍👍Som tur var fick vi köpa lite bensin i en petflaska från en av tavernorna väl på plats….. (DYRT😂) Förmodligen är vi varken dom första eller sista som gör detta misstag!!!😔

Manganari är som en stor bukt med gyllene sand där flera olika badvikar ingår…….

Sanden är underbar………

& vattnet helt helt kristallklart!!!!!🔝🔝🔝……

(”jag” tycker vattnet påminner mycket om ”Falassarna på Kreta och Agios Prokopios på Naxos!!)

På hemfärden sen eftermiddag passerar vi flera helt magiska stränder…….tyvärr hann vi inte bada på alla!!! Vilket ju i och för sig är positivt, för då måste vi ju åka tillbaka……

Tris Klisies Beach🇬🇷

Papa’s Beach🇬🇷

Kalamos Beach🇬🇷

DAG 6

Kolitzani Beach 👇 ligger mellan Choran & Mylopatas stranden!!! Vi hade hört av vänner & läst oss till att då där inte fanns solsängar och promenaden ner tog en stund……skulle det vara en ganska lugn och väldigt fin strand!!! Dock tycker jag att den var vackrast på avstånd!!!🌞Förmodligen hade vi otur, för just denna dagen var vattnet jätte grumligt så det blev bara ett snabbt dopp efter den svettiga promenaden!!!

På kvällen går vi åter igen in till sago-Choran, traskar igenom den & upp till alla kyrkorna, där ska man absolut se solnedgången om man är på Ios!!!
Panagia Gremiotisa & ”Agios Giannis” & ”Agios Nikolaos”….den sistnämda= den översta där alla helgon med läkande effekt finns!!👍ps, om ni kollar noga i mitten på bilden så ser ni en ängel!!🤣🤣ds.

Jaaa….vad säger man!!??🤔👇🤔

Mina nya strandflippflopps fick oxå följa med & förgylla kvällen!!!🤣

Och vi är inte heller lixsom ensamma här uppe, men alla är tystmälda så stunden blir magisk!!!

Magi på hög nivå!!!✴✴✴

DAG 7

En oerhört lat slappe-dag innan avfärd, där vi startar med en riktigt delikat frukost direkt på Mylopatas stranden!!👌

Vandrar längs med hela stranden & äter en mycket gooo lunch på ”Drakos fisketaverna” längst bort i andra änden…….

Rätt rogivande vy att bara sitta och kolla på bläckfiskar som hänger på tork!!!!💙🇬🇷💙🇬🇷💙


Eller så kan man alltid titta på när dom rensar fisken!!!!

Det blåser upp & Håkan ska försöka sig på ett sista dopp som mest liknade nån grekisk vatten – dans!!!🤣🤣🤣

Express Skopelitis som ska ta oss mot nästa Ö 🔜🇬🇷🔜 som blir Schinoussa!!!!

Hamninloppet med vackra ”Agia Irini” kyrkan!!!!💙💙💙

Vi ses igen Ios!!!🇬🇷Τα ξανά λέμε!!!

”Mina” 3 bästa Ios måsten…….

1. Choran 🔝🔝🔝(gamla delen)

2. Tavernan Psathi vid stranden m samma namn!!!

3. Stränderna ute vid Manganari!!!!

8 reaktioner till “Ios

 1. Wow! Ios ser ut att vara en fantastisk ö. Måste nog försöka ta mig dit vid nästa ö-luff. Tack för att du delar med dig och inspirerar. Det värmer en riktig grekofils blåvita hjärta att få följa er resa 🇬🇷😁. Kalo Taxidi!

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla själv för så positiv feedback!!!👍👍👍Ja, Ios var en jättevacker Ö & vi kommer definitivt att åka dit igen!!!🇬🇷🔝🇬🇷 Härligt att de finns fler greknördar än mig!!😃& tack för att ni följer!!!Trevlig kväll!!🎇

   Gilla

 2. Tack för en underbar”vecka” 😜. Fantastiska bilder och härlig beskrivning av platserna. Ser fram emot nästa ”vecka”……… Kram 😍

  Gillad av 1 person

 3. Tack för en härlig reseberättelse om ön som alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat. Har spenderat 12-14 veckor på ön mellan -88 till -92. Den har gjort avtryck, och faktiskt på ett eller annat sätt format mitt liv! Gjorde ett återbesök med familjen 2015 och det var helt fantastiskt. Många kära återseenden.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla själv för såå positiv feedback!!!!😃😃😃Låter spännande att ön format lite av ditt liv!!👍Måste varit underbart att spendera så många veckor på en såå vacker Ö!!!🇬🇷💙🇬🇷Ja, vi är som sagt inte färdiga med Ios så vi kommer absolut att återvända!!!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s